Evaluarea psihologică este un demers psihologic derulat doar de psihologi clinicieni, atestați de Colegiul Psihologilor din România, realizat prin probe standardizate și validate științific. La ce ajută evaluarea psihologică:

 • Realizează screening-ul tulburărilor psihiatrice la copii/adulți/adolescenți;
 • Sistematizează schimbul de informaţii între şcoală/locul de muncă şi clinician cu privire la problemele de sănătate mentală cu care se confruntă persoana
 • Facilitează adunarea de informaţii necesare diagnosticului din contexte diferiteiconservicii_EVALUARE
 • Economiseşte mult timp prin faptul că ghidează procesul de evaluare ulterior;
 • Interpretarea rezultatelor indică atât posibila prezenţă a tulburărilor de sănătate mentală cât şi severitatea lor;
 • Ajută la realizarea diagnosticului diferenţial;
 • Ghidează procesul ulterior de evaluare necesar diagnosticului;
 • Ajută la testarea eficacităţii intervenţiilor psihoterapeutice, prin evaluarea modificărilor în simptomatologia clientului.

În cadrul Centrului de Servicii Plus de Viață, puteți beneficia de următoarele instrumente de evaluare psihologică:

 • NEO Five-Factor Inventory (NEO-FFI, Costa, Jr. & McCrae) măsoară aceleași cinci dimensiuni majore, sau domenii, ale personalității (Nevrotism, Extraversie, Deschidere către experiențe, Agreabilitate și Conștiinciozitate). NEO-FFI este un instrument concis de măsurare a personalității normale, utilizabil pentru adolescenți și adulți.

PROMOȚIE: Până în data 17 decembrie 2016 vă oferim 50% reducere (preț initial 400 RON) pentru testarea de personalitate. Preț promotional: 200 RON/evaluare

 

 • Chestionarul de screening şi diagnostic psihiatric - PDSQ – permite autoevaluarea simptomelor specifice mai multor tulburări. Chestionarul cu 125 itemi atrage atenţia asupra domeniilor problematice, iar ghidurile de interviu permit evaluarea problemelor la un nivel mai profund, în mod sistematic şi riguros.
 • Testul Desenul Persoanei - Abordează atât aspectul psihometric al probei (posibilitatea de a determina gradul de dezvoltare în funcție de aptitudinile de a desena o persoană) și virtutile psihodiagnostice clinice. Fiind o metodă proiectivă de aplicare, acesta poate fi folosit pe orice categorie de vârstă (copil, adolescent, adult), indiferent de preocupările și antecedentele psihiastrice ale persoanei.
 • Scala de evaluare a tulburărilor clinice din adolescenţă – forma scurtă (APS-SF; Reynolds, 2000) este un instrument de evaluare a psihopatologiei şi a problemelor psihosociale cu care se confruntă adolescenţii cu vârste între 12 şi 19 ani. Completarea de către adolescent a chestionarului durează, în medie 15-20 minute.
 • Chestionarul de evaluare a simptomelor copilului - 4 (CSI-4) este un instrument de screening care evaluează cele mai prevalente tulburări psihiatrice manifestate la copii cu vârste între 7 şi 12 ani. CSI-4 permite evaluatorului să adune informaţii despre copil din contexte diferite, având la dispoziţie o variantă pentru părinţi şi o variantă pentru educatori.
 • Chestionarul de evaluare a copiilor–4 (ECI-4) este un instrument de screening care evaluează cele mai prevalente tulburări psihiatrice manifestate la copii cu vârste cuprinse între 3-7 ani. ECI-4 cuprinde o variantă pentru părinţi şi o variantă pentru educatori, astfel încât adunarea de informaţii de către clinician se realizează din contexte diferite.
 • Testul Kohs, al cuburilor, este una dintre cele mai consacrate metode de screening a abilităților cognitive. Testul este complet lipsit de încărcătura verbală: itemii pot fi rezolvați și evaluați, iar instrucțiunile pot fi transmise fără nici un recurs la verbalitate; de aceea testul este extrem de util în acele contexte în care capacitatea de verbalizare a subiectului ar putea ridica probleme. Testul Kohs este ideal pentru interacțiunea cu copiii. Sarcina este percepută drept joc, ceea ce face mai posibilă decât probabil cu orice alt test, evaluarea in vivo, fără inducerea unui climat de examinare.
 • DASS-21R (Lovibond & Lovibond) este un set de trei scale de autoevaluare, construit pentru a evalua stările emoţionale negative ale depresiei, ale anxietăţii şi ale stresului. Este un chestionar care poate fi folosit atât în cercetare, cât și în context clinic. Este destinat administrării în populaţia generală, la persoane cu vârste peste 20 ani.

Specialiștii nostrii în evaluare psihologică sunt:

 

Shares