Consilierea psihologică - individuală, de cuplu, de familie sau de grup – este o intervenție psihologică în scopul optimizării, autocunoașterii și dezvoltării personale.

Este diferită de psihoterapie prin faptul că nu tratează probleme clinice (tulburări, boli, etc.), ci se axează pe ameliorarea problemelor emoționale și de comportament. Clientul învață să-și dezvolte noi strategii de rezolvare a problemelor cu care se confruntă, prin activarea propriilor resurse blocate, și să ia decizii in concordanță cu nevoile și motivele sale personale.

Scopul dezvoltării personale individuale sau de grup este: armonizarea şi unificarea Eu-Sine, conturarea identității, optimizarea şi autotransformarea creatoare, maturizarea psiho-spirituală a persoanei în dinamica sa evolutivă.

Indicatorii dezvoltării sunt:iconservicii_CONSILIERE

  • Creșterea încrederii în tine
  • Stabilitatea emoțională
  • Idependența, capacitatea de autoevaluare
  • Potenţarea propriilor capacităţi evolutive
  • Asertivitatea, inteligența emoțională și socială
  • Creativitatea și flexibilitatea

Relația terapeutică specifică decurge ca un proces de “dezvoltare împreună”, bazat pe respect mutual, empatie, flexibilitate și libertate indiferent că este vorba despre dezvoltare personală individuală sau de grup.

În cazul grupurilor de dezvoltare personală se pune accentul pe crearea unui cadru confortabil și sigur, unde participanții să se deschidă cu încredere față de ceilalți și să se sprijine reciproc. Se stabilesc întotdeauna reguli clare, în special cu privire la confidențialitate, la care toți participanții trebuie să adere pentru a face parte din grup.

Avantajele participării la grupul de dezvoltare personală provin din accesul la emoțiile, cunoștințele și experiențele ceiluilalt. Coeziunea și dinamica grupului facilitează anumite procese, astfel încât conștientizările se produc mai rapid, soluțiile și ideile creative devin mai accesibile, iar prezența celorlalți participanți îți oferă posibilitatea de a reconstitui situațiile dificile și a testa soluțiile pe loc. De asemenea, interacțiuea cu grupul îți dezvoltă empatia, inteligența emoțională și inteligența socială.

Shares