Cum arată un psiholog competent?

Cum arată un psiholog competent?

Orice om care a avut de-a face cu un psiholog, sau care măcar s-a gândit la această posibilitate, probabil că s-a confruntat cu o mare dilema: cum mă orientez?

 

Adevărul este că piața de specialiști în diverse arii ale psihologiei este una vastă – dacă aruncăm o privire pe site-ul Colegiului Psihologilor din România (pe scurt,  CPR sau CoPsi), pe Registrul Unic Partea I - Psihologi și pe Registrul Unic Partea II - Cabinete, putem vedea că în prezent sunt peste 15.000 de psihologi atestați activi, și peste 11.000 de Cabinete Individuale de Psihologie, în România.

Spre exemplu, numai în București sunt peste 1.000 de Cabinete și peste 8.000 de psihologi. Așa că, dacă ești din București și vrei să apelezi la un psiholog, cum îl alegi? O variantă este recomandarea – ai un prieten care are o cunoștință a cărei colegă de serviciu a fost la psiholog și care te pune în contact cu respectivul specialist. O altă variantă este cautarea pe Google – este de ajuns să scrii, de exemplu,  ”psiholog bucurești”, și vei primi imediat o listă comprehensivă cu specialiști din București.

Marea problemă este faptul că majoritatea căutărilor se opresc aici. Într-un fel sau altul, ai aflat un nume de psiholog, l-ai contactat, și… la treabă!

Problema este că se sare un pas de-a dreptul critic: verificarea competenței respectivului psiholog. Acest lucru se întâmplă deseori din cauza faptului că oamenii care vor să apeleze la psiholog nu au cunoștințe avansate despre profesia de psiholog.

Uite, de exemplu, știai că nu există numai un singur tip de orientare teoretică în psihoterapie? Te anunț că există câteva sute de orientări, în funcție de ”școala” în care terapeutul a fost format, de felul în care conceptualizează cazurile, de tipurile de metode și tehnici de intervenție, etc.  Dacă știai deja, felicitări! Dacă nu știai, nu-ți face griji – foarte puțină lume știe!

Acesta este doar un exemplu de lipsă de informație. Și adevărul-adevărat este că cineva care nu a mai interacționat cu domeniul psihologiei nu are, efectiv, de unde să cunoască astfel de aspecte.

Așa că hai să revenim la subiect – cum arată un psiholog competent? Sau, mai bine zis, cum putem verifica faptul că psihologul la care apelăm este, într-adevăr, un profesionist?

Cea mai ușoară, dar și sigură metodă, este să aflii răspunsul la cateva întrebări:

1. Este acreditat de Colegiul Psihologilor din România (CPR)?

Probabil cel mai important aspect dintre toate, ca să te asiguri că psihologul la care apelezi este unul competent, este ca el să fie acreditat de CPR prin Atestatul de Liberă Practică. Acest act este eliberat de Colegiul Psihologilor din România (CPR), având înscrise pe el număr de înregistrare, ștanța și ștampila originale, semnătura Președintelui CPR, datele de identificare ale psihologului, și codul personal de activitate al acestuia. Acest act atestă competențele sale ca practician și îl subscrie pe acesta unui cod strict de etică profesională.

2. Are specialitatea de care ai nevoie (ex. Psihoterapie, Consiliere, etc.)?

Așa cum un programator software nu știe cum să facă munca unui inginer electronist, deși teoretic ambii lucrează cu calculatorul, tot așa diferă și abilitățile psihologilor în funcție de specialitățile lor. Specialitatea este înscrisă pe Atestatul de Liberă Practică.

3. Are experiență/expertiză în a lucra cu probleme precum a ta?

Experiența este foarte importantă în practica clinică. Este de preferat ca terapeutul tau să dispună de această experiență vis-a-vis de problema ta. Însă nu este o catastrofă dacă experiența nu există, atata timp cât expertiza psihologului tău poate compensa pentru acest lucru – psihologii urmează protocoale atunci când fac intervenții, iar acele protocoale se bazează pe studii științifice riguroase.

4. Sunt validate științific metodele pe care le folosește?

Nu cred că este nevoie de lămuriri suplimentare aici. Întreabă-te doar… dacă ai avea o boală organică, spre exemplu tuberculoza (TBC), cu ce ai vrea să fii tratat – Cu antibiotice (tratament validat științific pentru TBC) sau cu tinctură din aripi de liliac (leac nevalidat științific pentru TBC)?

5. Te evaluează corespunzător înainte de a face vreo intervenție?

Orice intervenție eficientă pornește de la o evaluare riguroasă. Gândește-te puțin: cum poți să tratezi ceva, dacă nu știi ce anume trebuie să tratezi?

6. Are o atitudine profesionistă (este politicos, prompt, etc.)?

Un psiholog competent are întotdeauna o atitudine profesionistă vis-a-vis de clienții săi.

7. Aderă la principii etice și deontologice?

Orice psiholog acreditat de CPR este obligat în temeiul dispoziţiilor art. 27 lit. a) din Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică să respecte Codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică și se supune Codului de procedură disciplinară.

8. Te simți comfortabil în prezența lui?

Conform unei meta-analize realizată de Barry Duncan  și Scott Miller în cadrul Institutului de Studiu al Schimbării Terapeutice (ISTC), cel mai important element al schimbării terapeutice este senzația de încredere și înțelegere dintre tine și psihologul tău. Acești „factori ai alienței” sunt responsabili pentru aproximativ 60% din schimbarea generată de terapie.

9. Definește clar problema și cum te poate ajuta?

Este important să știi unde te aflii ca să înțelegi unde poți să ajungi. Și este și mai important să știi cum poți să ajungi în acel punct. Aceste lucruri impactează atât motivația ta de a depune efortul pe care terapia îl necesită, cât și felul în care îți reglezi așteptările față de procesul terapeutic – iar acești doi factori sunt cruciali pentru succesul terapiei.

10. Încurajează independența sau dependența?

Un psiholog profesionist va încuraja întotdeauna independența clientului față de terapie.

11. Face promisiuni sau oferă garanții?

NIMIC în viață nu ne oferă garanții. De ce ar face psihologul asta?

12. Îți cere feedback?

Feedbackul este o componenta de reglare importanta în orice proces de comunicare. Cu atât mai mult este important în terapie, care presupune majoritar comunicare. Un psiholog competent se va asigura că cere mereu feedback, și că ține cont de acesta.

13. Simți că te ascultă?

Un psiholog competent știe să asculte nu numai activ, ci și empatic – și să răspundă ca atare.

14. Ține cont de preferințele tale?

Un psiholog competent va stabili întotdeauna împreună cu tine cum se desfășoară activitatea terapeutică. De asemenea, va ține cont de sugestiile și dorințele tale.

15. Te judecă?

Un psiholog profesionist nu va emite niciodată judecăți personale. Orice psiholog competent trebuie să practice ceea ce se numește acceptare necondiționată. Asta nu înseamnă că psihologul este în mod automat de acord cu orice spune/face clientul, ci doar că nu îl judecă pe acesta pentru că a spus/făcut acele lucruri.

Așa cum am spus și aici, chiar dacă simți că este contraintuitiv, nu ezita să pui întrebări specialistului la care apeleziEste dreptul tău, iar orice practician profesionist nu va fi iritat de astfel de întrebări ci, din contră, le va aprecia și va fi dornic să răspundă.

În încheiere, te invit să parcurgi următoarul tabel pentru a afla cum arată un psiholog competent față de altul mai puțin competent – l-am construit exact în acest scop, pentru tine (îl poți descărca dacă dorești, apăsând butonul Download).

 

[embeddoc url=”http://plusdeviata.ro/wp-content/uploads/2015/07/psiholog-competent.pdf” download=”all” viewer=”google”]

 

Pentru un PLUS de viață,

Psih. Victor-Daniel Cruceanu

Shares