Ce este și ce face un psiholog?

Psihologii specializați în psihoterapie și alte forme de tratament psihologic sunt profesioniști bine instruiți, având calificări în domeniul comportamentului uman, al schimbărilor comportamentale, în evaluarea sănătății mintale, precum și în diagnostic și tratament. Ei lucrează împreună cu clienții, folosind metode și proceduri validate științific, în scopul schimbării emoțiilor, gândurilor și atitudinilor acestora către modele comportamentale mai sănătoase, mai eficiente.

Psihoterapia este în primul rând o colaborare, între client și terapeut. Ea asigură un mediu suportiv și securizant, în care se poate discuta deschis despre îngrijorări și probleme. Terapeutul nu se află în această relație în calitate de profesor sau expert - ci are un rol de suport și acceptare necondiționată, ghidându-l pe client către rezultatele optime. Astfel, clientul are la dispoziție toate facilitățile necesare pentru a putea lucra, împreună cu terapeutul, către scopul lor comun - rezolvarea problemelor - însă acest proces depinde în primul rând de cât de motivat este clientul să își rezolve aceste probleme.

Ce este foarte important de menționat: confidențialitatea este primordială pentru un psiholog, secretele tale sunt în siguranță.

Cum știu că am nevoie de servicii psihologice?

În unele momente al vieții noastre, cu toții ne simțim suprasolicitați și stresați, sau poate simțim ca pur și simplu nu putem ține piept problemelor.

Potrivit unui sondaj de opinie la nivel național realizat în perioada 19 iunie - 1 iulie 2013, la solicitarea Colegiului Psihologilor din Romania, peste 6 milioane de români au apelat la psiholog pentru a aborda emoțiile și problemele care par a fi scăpate de sub control - probleme legate de căsnicie sau relații romantice, diverse situații din familie sau de la locul de muncă, moartea cuiva drag, depresie, anxietate, stres, epuizare sau abuz de substanțe.

Aceste pierderi și evenimente stresante ale vieții cotidiene pot fi, uneori, de-a dreptul dezabilitante, iar în astfel de situații avem nevoie de ajutor din exterior pentru a ne descurca, pentru a rezolva problema și pentru a ne regăsi echilibrul. Un astfel de ajutor il putem obține de la un profesionist calificat, licențiat și atestat. Prin intermediul psihoterapiei, psihologii ajută milioane de români de toate vârstele să aibă o viață mai sănătoasă, mai echilibrată și mai productivă.

 

Psihologul te poate ajuta dacă…

 • Te afli într-o permanentă stare de neajutorare și tristețe, care pare să te compleșească, iar problemele tale nu par să se rezolve în niciun fel, în ciuda eforturilor tale sau al ajutorului familiei și prietenilor.
 • Îți este foarte greu să duci la capăt activități de zi-cu-zi: de exemplu, nu reușești să te concentrezi pe ce ai de făcut la locul de muncă, iar, astfel, performanța ta profesională are de suferit.
 • Te îngrijorezi în mod excesiv, te aștepți mereu la tot ce este mai rău și ești permanent ”ca pe ace”.
 • Acțiunile tale îți provoacă rău atât ție, cât și celor din jurul tău: spre exemplu, bei prea mult alcool, fumezi prea multă iarbă sau devii foarte des mult prea agresiv sau argumentativ.
 • Simți că viitorul tău este lipsit de orice speranță, și nu mai reușești în niciun fel să te bucuri de lucruri care îți faceau plăcere în trecut.
De ce aș avea nevoie de Coaching?

 

Nu numai sportivii de performanță au un antrenor.

Fie că vorbim de succes în viață sau de succes în afaceri, un coach care dispune de un set de cunoștințe, abilități și metode specializate poate fi extrem de valoros. Un astfel de profesionist te poate ajuta în multiple arii ale vieții tale, iar investiția este una care îți va aduce câștiguri ani după ani de-a rândul. Vreau să împărtășesc cu tine 6 motive să angajezi un Coach.

1.      Un coach generează responsabilitate

2.      Un coach generează valoare/calitate

3.      Un coach ia lucrurile bune și le face excepționale

4.      Un coach conduce prin puterea exemplului.

5.      Un coach îți scurtează ”curba învățării”

6.      Coachingul îți protejează investiția

 

Mai multe informații aici>>>

 

Ce lucruri să iau în considerare când îmi aleg un psiholog?

Psihologul lucrează împreună cu clientul, prin urmare este important să existe o compatibilitate între cei doi. Majoritatea psihologilor afirmă că, atunci când se ia decizia de a lucra cu un psiholog anume, un rol important pe lângă stabilirea nivelului de competență al acestuia, îl joacă nivelul de comfort personal resimțit față de acel specialist. Astfel, un raport bun între client și psiholog este indispensabil. Alegeți un specialist cu care vă simțiți în largul dumneavoastră și cu care puteți discuta deschis.

Ce certificări să caut la un psiholog?

Odată absolvită facultatea, psihologii urmează cursuri de masterat și formare în domeniul psihoterapiei (2-6 ani), continuând apoi cu doctoratul (3 ani, opțional). Ca parte a instruirii lor profesionale, ei trebuie să îndeplinească un număr de ore de practică sub supervizare într-un spital sau instituție de sănătate mintală înainte de a putea practica independent în domeniu.

Cel mai important act pe care psihologul trebuie să il dețină pentru a fi apt de a practica în profesie este Atestatul de Liberă Practică. Acest act este eliberat de Colegiul Psihologilor din România (CPR), având înscrise pe el număr de înregistrare, ștanța și ștampila originale, semnătura Președintelui CPR, datele de identificare ale psihologului, și codul personal de activitate al acestuia. Acest act atestă competențele sale ca practician și îl subscrie pe acesta unui cod strict de etică profesională.

Întrebări pe care este bine să le puneți psihologului la care apelați

Chiar dacă simțiți că este contraintuitiv, nu ezitați să puneți întrebări specialistului la care apelați. Este dreptul dumenavoastră, iar orice practician profesionist nu va fi iritat de astfel de întrebări ci, din contră, le va aprecia și va fi dornic să răspundă.

 • Sunteți un terapeut/clinician/consilier acreditat de Colegiul Psihologilor din România? De cât timp practicați această profesie?
 • În ultima vreme m-am simțit [anxios/încordat/depresiv etc.] și am probleme [la locul de muncă/în familie/să mânânc/să dorm etc.] Ce fel de experiență/expertiză aveți în astfel de cazuri?
 • Care sunt specializările dumneavoastră – de exemplu, lucrul cu copii sau cupluri?
 • Ce fel de metode folosiți?
 • Au fost dovedite aceste metode ca fiind eficiente în rezolvarea problemelor cu care mă confrunt? Cum?
 • Care sunt prețurile dumneavoastră? (Prețurile sunt, de obicei, raportate la ședințe de 45-50 minute)
 • Aveți prețuri ajustabile în funcție de anumite categorii de clienți (ex. pensionari, cazuri sociale, studenți etc.)?
 • Ce fel de asigurări acceptați? Acceptați plată prin firma de asigurări? Sunteți în parteneriat cu o organizație de asistență socială?
Ce costuri implică terapia?

Unele firme de asigurări acoperă costurile serviciilor de sănătate mintală. Contactați-vă firma de asigurări și întrebați dacă acoperă astfel de servicii și, dacă da, cum puteți beneficia de acestea. Același principiu se aplică în unele firme de asistență socială. Interesați-vă în ce măsură vi s-ar putea rambursa costurile și care sunt limitele în care se încadrează asigurarea.

Dacă nu benefiați de o asigurare medicală, costurile le veți acoperi dumneavoastră. Unii psihologi au prețuri ajustabile în funcție de anumite criterii în care se încadrează clienții (ex. cazuri sociale, pensionari, studenți etc.).

Puteți apela, de asemenea, la programe de îngrijire medicală sponsorizate de guvern.

În anumite cazuri excepționale, printr-o înțelegere cu psihologul, serviciile pot fi prestate pro bono (gratuit sau la preț foarte redus)

Mă va ajuta faptul că merg la psiholog?

Conform unor studii ale Școlii de Medicină a Universității Stanford, California, unele forme de psihoterapie aduc îmbunătățiri semnificative în cazuri de anxietate, depresie, sau simptome asociate acestora, cum ar fi senzații de durere, oboseală, sau greață. Cercetări recente susțin că există o strânsă legătură între sănătatea emoțională și cea fizică, iar consultarea unui psiholog poate îmbunătăți semnificativ sănătatea generală.

Mai mult, există dovezi că indivizii care beneficiază fie și numai de un numări mic de ședințe de psihoterapie prezintă o stare și o sănătate generală semnificativ mai bune decât indivizi care menți dificultățile emoționale nerezolvate. Un studiu a arătat că peste 50% dintre participanți au prezentat semne vizibile de îmbunătățire după 8 ședințe, iar 75% au prezentat o sănătate mult mai bună după 6 luni.

Cum voi ști că terapia funcționează?

În momentul începerii psihoterapiei, stabiliți, împreună cu psihoterapeutul, obiective clare pe cere doriți să le atingeți. Spre exemplu, poate încercați să depășiți sentimente de neajutorare asociate cu depresia sau poate încercați să controlați o frică care vă pune în dificultate în viața de zi cu zi. Fiți conștient de faptul că unele obiective pot avea nevoie de mai mult timp pentru a fi atinse, așadar este bine să vă consultați cu psihologul dumneavoastră pentru a ști când vă puteți aștepta să apară progrese.

Un semn bun este dacă începeți să trăiți un sentiment de ușurare, de optimism. Adesea, oamenii simt o multitudine de emoții în timpul psihoterapie, atât pozitive, cât și negative, oamenii discutând subiecte care, pentru ei, sunt dificil de abordat și de înțeles. În momentul în care începeți să trăiți sentimente de destindere, acceptare, și speranță, este momentul în care începeți să vă explorați cu adevărat gândurile și comportamentele.

Shares