Cum vă puteți pregăti copilul pentru școală?

Cum vă puteți pregăti copilul pentru școală?

Cum vă puteți pregăti copilul pentru școală?

Vă amintiți prima zi de școală? Școala părea așa de mare, cu săli decorate și profesori care vă întâmpinau, multă lume în jurul dumneavoatră, părinții vă urmăreau cu mândrie,  emoțiile puternice ale noului început vă copleșeau și entuziasmul vă îndemna să pășiți cu mintea deschisă pe complicatele căi ale cunoașterii.

o-KIDS-570

Se apropie începutul școlii și copilul dumneavoastră este pe cale să înceapă școala, suntem siguri că vă doriți să faceți tot posibilul ca această experiență, atât de importantă, încât ne aducem aminte de ea peste ani, să fie una plăcută și pozitivă pentru copilul dumneavoastră.

Aveți posibilitatea de a oferi copilului dumneavoastră un ”rucsac” de resurse și abilități pe care el să le folosească la școală: abilități de comunicare, de organizare, de gestionare a timpului, a orelor, a relațiilor, responsabilitatea, sociabilitatea, empatia și multe altele. Toate acestea sunt aspecte pe care copilul le dezvoltă pe parcursul primilor ani de viață alături de familie.

Importanța acestui moment este susținută și de studiile psihologice, conform cărora trecerea de la grădiniță la școală supune copilul la un efort de adaptare, se modifică locul, tipul activităților, normele și regulile de socializare și interacțiune, persoanele cu care interacționează (colegi mai mulți, învățători, profesori, director), subiectele abordare, stilul de lucru, apar temele și exercițiile.

Prima zi de școală lasă urme adânci în memoria copilului dumneavoastră, iar fără un anumit nivel de dezvoltare psihologică, emoțională, cognitivă, fizică și morală, există posibilitatea ca aceste urme să devină traume.

Aceste traume devin apoi probleme de învățare, de relaționare, lipsa performanței școlare, dificultățile de integrare în școală și chiar fobia de școală (didaskaleinofobia). În acest context este foarte important să îi asigurați copilului dezvoltarea abilităților de care are nevoie.

Cum puteți afla dacă copilul dumneavoastră este pregătit pentru școală?

În primul rând printr-o informare corectă și completă cu privire la programa, conținuturile, competențele și abilitățile necesare în clasa pregătitoare, atât în ceea ce privește intelectul (capacitatea de raționament și deducție, capacitatea de analiză) cât mai ale în ceea ce privește sfera emoțională (autocontrol, exprimarea adecvată a emoțiilor, respectul de sine și alții)

Urmează, firesc, să observați dacă copilul dumneavostră are sau nu aceste abilități/competențe necesare. Pentru o imagine cât mai clară și apropiată de realitate recomandăm o evaluare psihologică, simplă și fără implicații grave, de către un psiholog școlar, prin care se vor analiza: modalitatea de relaționare, stilul de învățare, nivelul anxietății, capacitățile intelectuale, stabilitatea emoțională, stima de sine, încrederea în sine, și multe altele.

Abilitățile și competențele necesare vor putea fi apoi dezvoltate într-un plan psihoterapeutic personalizat pe nevoile copilului dumneavoastră, specific.

Pe lângă această evaluare fiecare părinte poate pregăti copilul pentru școală, de exemplu:first_day_at_school_a_new_milestone

  • Explicați rolul și necesitatea școlii în viața profesională
  • Subliniați corelarea între educație și viața profesioanală
  • Stabiliți împreună cu copilul activități legate de școală pe care le puteți face împreună
  • Stabiliți o rutină de intrare/ieșire de la școală
  • Discutați zilnic, despre activitatea de la școală
  • Subliniați asemănarea între jobul personal și mersul la școală.
  • Oferiți spațiu copilului pentru teme/activități pentru acasă.
  • Premiați perseverența, responsabilitatea, angajamentul

Toate aceste strategii sunt aplicabile uneori, pentru a stabili un plan personalizat de abordare, centrat pe nevoile copilului dumneavoastră, vă invităm să faceți o programare.

Pentru un PLUS de viață,

Psih. Mircea Radu

Shares