Care e treaba cu coaching-ul ?

Care e treaba cu coaching-ul ?

Cunoscutul autor și life-coach Tony Robbins a spus de multe ori că succesul lasă urme, adică indicii. Adevărul este că, atunci când examinăm viețile acelor oameni care au ajuns să aibă un succes imens, începem să observăm la ei tipare comportamentale comune — indiciile. Deși vorbim de persoane diferite, oamenii de succes au în comun multe calități, și ar fi bine să replici cât mai multe dintre ele poți.

1538633_706913575998730_1577192616_n

Un lucru pe care vei observa că mulți oameni de succes îl au în comun este prezența unui mentor sau a unui coach. Au avut pe cineva care a lucrat cu ei, astfel încât ei să se poată dezvolta la adevăratul lor potențial.

Nu numai sportivii de performanță au un antrenor.

Fie că vorbim de succes în viață sau de succes în afaceri, un coach care dispune de un set de cunoștințe, abilități și metode specializate poate fi extrem de valoros. Un astfel de profesionist te poate ajuta în multiple arii ale vieții tale, iar investiția este una care îți va aduce câștiguri ani după ani de-a rândul. Vreau să împărtășesc cu tine 6 motive sa angajezi un Coach.

 

1.      Un coach generează responsabilitateresponsabilitate

Puțini oameni au abilitățile necesare pentru a se supraveghea singuri. Acest lucru este în mod special adevărat pentru oamenii care pornesc în drumul către succes singuri (fără un partener de afaceri, de exemplu). Este foarte simplu să te lași distras și astfel să nu fii atât de productiv pe cât ți-ai dori.

Un coach este acolo tocmai ca să te țină în priză și să te responsabilizeze cu privire la acțiunile necesare ca tu să avansezi în obiectivele tale. Atunci când vei vrea să amâni realizarea acelui document important ca să stai pe Facebook, pe 9 Gag, sau să te uiți la un serial, coaching-ul va fi cel care te va ține focalizat și care te va încuraja să te ții de treabă.

2.      Un coach generează valoare/calitateBusiness

Atunci când angajezi pe cineva să facă o sarcină, te aștepți la rezultate de calitate. Acest serviciu  are mai multă valoare pentru tine deoarece ai plătit pentru el. Cu alte cuvinte, te aștepți la rezultate pe măsura investiției tale. Dacă iei decizia de a angaja un coach care să te ajute să devii mai bun, șansele sunt mult mai mari să treci la acțiune în urma sugestiilor date de coach, pentru că ele au valoare monetară pentru tine. Și, până la urmă, gândește-te acțiunile sunt cele care produc rezultate.

 

3.      Un coach ia lucrurile bune și le face excepționale

Permite-mi să infirm un mit despre coaching. Scopul principal al unui coach nu este să îți critice slăbiciunile. Este să își accentueze puterile. Un coach bun nu te va ajuta doar să elimini greșelile; îți va ”ascuți” competențele pe care deja le ai. Crede-mă, chiar ai multe competențe. Faci unele lucruri corect. Ceea ce face un coach pentru tine, de exemplu, este să te ajute să treci de la un program de 8 ore de muncă pe zi la un program de 6 ore de muncă pe zi, fără a pierde niciun pic din eficiență sau din rezultate. Poți să vezi cum o astfel de imbunătățire te ajută atât pe plan profesional, cât și pe plan personal? Vei avea mai mult timp de care să te bucuri așa cum îți dorești – fie că vrei să îl petreci cu familia, prietenii, sau pur și simplu ca să îți atingi și mai multe obiective în aceeași perioadă de timp. Posibilitățile sunt nelimitate!

crestere

 

4.      Un coach conduce prin puterea exemplului.

Un coach este cineva care a fost exact acolo unde ești și tu acum, și care a generat succes. A îndeplinit obiective. Știe cum să își aranjeze viața în mod armonios pentru a atinge rezultate maxime. Are un set specific de tehnici și metode care asigură eficiența, și experiența efectivă a ani de viață de aplicare a principiilor care stau în spatele lor.  Iar dacă coachul tău nu are așa ceva, caută unul care are. Un adevărat lider nu te va îndemna niciodată să faci o acțiune pe care el însuși nu e dispus să o facă. Un coachinspiră și motivează, dar în același timp este un model al succesului.winner

 

5.      Un coach îți scurtează ”curba învățării”

Cum se câștigă experiența practică? Sunt multe feluri în care se poate da singurul răspuns posibil, așa că îl voi alege din memorie pe cel al unui personaj al lui Hemingway, care spunea, pe terasa din fața unei cafenele din Pamplona, că sunt lucruri care nu se pot afla din cărți sau din spusele altora: ce simți când faci dragoste, cum se împușcă o potârniche care se ridică pe neașteptate la liziera pădurii și ce se întâmplă, la momentul adevărului, între matador și taur. Practic, ca să câștigi experiență în ceea ce privește metode pe care nu le-ai mai aplicat până acum, ai două variante:

  1. Încercare și eroare – cauți până găsești o tehnică nouă, înveți cum să o aplici, și faci asta până îți iese, până ajungi expert în respectiva metodă. Și apoi verifici și aflii dacă metoda funcționează sau nu pentru tine și pentru domeniul de viață în care o aplici.
  2. Înveți tehnici și metode de la cineva care este expert în ele, care le-a testat deja pe o multitudine de situații de viață și care știe deja dacă dau sau nu rezultate.

Acești pași pe care îi parcurgi din momentul în care pornești în căutarea unei metode, și până în momentul în care ai devenit expert în utilizarea ei, descriu o ”curbă a învățării”, care are forma literei ”S” (vezi figura de mai jos).

Curba învățării

Felul în care un coach îți scurtează ”curba învățării” este, probabil, cel mai important mod în care un coach te poate ajuta să atingi succesul. Probabil că știi deja cât de rapid se mișcă lucrurile în era digitală. Poate dura ani întregi să afli ce funcționează și ce nu funcționează, și în timp ce înveți, toate acele oportunități importante și evenimente majore trec efectiv pe lângă tine. N-ai simțit niciodată că ajungi la o petrecere două minute mai târziu decât trebuie? Viteza este una din cele mai mari capcane ale erei digitale. Un coach este permanent informat despre tehnici de ultimă oră care funcționează, și are abilitatea să te ducă de la 0 la 100 Km/h aproape instantaneu.

 

6.      Coachingul îți protejează investiția

Orice afacere are nevoie de capital, precum și orice acțiune de viață are nevoie de resurse. Mulți oameni îți pot spune că a fost nevoie de cheltuieli mari doar ca să poată perfecționa o anumită aptitudine sau un anumit proces, ca în final să li se arate că nu respectivele aptitudini sau procese erau cele necesare succesului.

money

Un coach știe deja ce funcționează și ce nu, și astfel protejează acel atât-de-important capital. El știe deja în ce merită să investești, și astfel salvează timp și resurse prețioase. Imaginează-și cât de rapid vine succesul dacă ai pe cineva care să umple golurile și să împiedice  scurgerile care îți scufundă barca către succes.

 

Pentru un PLUS de viață,

Psih. Victor-Daniel Cruceanu

 

Shares